Ahad, 18 Mac 2012

STPM : Soal Jawab Tanggungjawab Suami Isteri & Zihar (Syariah)

Soal Jawab Tanggungjawab Suami Isteri
Soal Jawab : Isteri Tak Hormat Suami
*************

DULU saya seorang yang bekerjaya, namun menamatkan perkhidmatan beberapa tahun yang lalu kerana ingin mencuba peluang dalam dunia perniagaan.
Malangnya perniagaan tidak berjaya dan kini saya membantu isteri menjalankan perniagaan makanan yang diusahakan hampir 10 tahun lalu.
Namun, saya tersentuh dengan cara pertuturan isteri yang sering mengungkit kegagalan saya. Saya merasakan dia tidak menghormati saya sebagai pemimpin dan ketua di dalam rumah tangga kerana segala sumber nafkah dia yang membantu.
Saya turut membantu melaksanakan tanggungjawab di dalam semua urusan perniagaan ini. Saya merasa tertekan dengan situasi itu terutama apabila membabitkan hubungan intim yang mulai dingin.
Bagaimanapun, saya tetap berprasangka baik terhadapnya supaya dia tidak berdosa di atas perbuatan yang dilakukan itu.

Jawapan :
HUBUNGAN suami isteri ada naik dan turun, baik dan buruk. Begitu juga hubungan sesama kawan dan dalam masyarakat.
Menyentuh hubungan antara suami isteri, Islam sudah menggariskan hak dan tanggungjawab antara mereka. Setiap pasangan hendaklah berusaha melaksanakan hak dan tanggungjawab berkenaan. Hubungan suami isteri juga dibina atas asas kasih dan sayang.
Pasangan hendaklah saling pupuk memupuk perasaan itu. Antaranya membabitkan hubungan perasaan dan seksual.
Justeru bawalah berbincang dengan isteri berkenaan hal berkenaan secara baik dan berhikmah supaya tidak menyinggung perasaan antara satu sama lain.
Anda sememangnya menyedari tanggungjawab sebagai ketua keluarga termasuk sebagai pendidik kepada isteri. Al-Quran menerangkan penyelesaian kepada isu suami isteri, antara dalam Surah al-Nisa’, iaitu: “Kaum lelaki adalah pemimpin bagi wanita, kerana Allah melebihkan orang lelaki atas wanita dan juga kerana orang lelaki membelanjakan dari harta mereka. Maka wanita yang solehah itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya) dan yang memelihara dirinya ketika suami tidak hadir bersama dengan pemeliharaan Allah. Dan wanita-wanita yang kamu bimbang melakukan nusyuz hendaklah kamu menasihati mereka dan pulaukanlah mereka di tempat tidur dan pukullah mereka. Kemudian jika mereka taatkanmu, maka janganlah kamu mencari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi, lagi Maha Besar.” (Surah al-Nisa’ ayat 34)
Carilah jalan yang sebaiknya menyelesaikan kemelut perasaan anda dengan isteri. Luahkan secara baik dan ikatkan isteri dengan ajaran agama. Semoga ada perubahan dalam tingkah laku isteri nanti.

**************
SOAL JAWAB ZIHAR
Soalan :

Assalammualaikum.       
Saya ada kemusykilan berkaitan topik ZIHAR, bolehlah tolong bagi nasihat sekiranya tidak keberatan.    
Begini ceritanya; Saya baru beberapa bulan berumahtangga. Saya suka bergurau senda dan melawak dengan isteri (walaupon lawak bodoh). Lawak bodoh camne pon, isteri tetap gelak... tapi kalau dia tak gelak, saya akan paksa dia gelak...
Ade satu hari tuh saya bernyanyi-nyanyi mengiringi iklan di TV, "... who's next your mother, who's next your mother... and then your father...". Sambil menyanyi tuh saya melakukan aksi-aksi menambah perisa, kemudian tah camne saya boleh tersebut, "... my mother.." sambil jari menunjuk kearah isteri. Serentak itu kami tersentak, dan teringatkan tentang ZIHAR .
Soalannya, jatuh ZIHAR ke?
Walaupun saya tidak menyamakan anggota badan isteri dengan Mahram saya? Apa yang sepatutnya saya lakukan?

Jawapan :
Maksud zihar adalah menyamakan isteri dengan mahram. Sebutan tersebut tidak termasuk zihar.

**************************************

Soalan: suami saya melihat anak kecil (lelaki) saya menggosok-gosok matanya dan dia berkata, 'sebijik macam mak gosok mata'.  Soalan saya adakah ini dikira zihar?
Jawapan ringkasnya:
Zihar ialah talaq pada zaman jahiliyah. Pada masa itu, apabila suami membenci isterinya dan tidak mahu si isteri itu mengahwini lelaki lain, maka dizihar isterinya itu. Setelah dizihar, si isteri tergantung-gantung. Tidak boleh disetubuhi oleh suami dan tidak boleh mengahwini lelaki lain. Tiada jalan keluar bagi isteri dan suami untuk bersama lagi. Islam datang menyelesaikan permasalahan ini, di mana suami membayar kafarah.
Zihar adalah sebahagian dari dosa besar.
----------------

Masalah: Suami saya melihat anak kecil (lelaki)saya menggosok-gosok matanya dan dia berkata, 'sebijik macam mak gosok mata'.  Soalan saya adakah ini dikira zihar?
Jawab: Tidak dikira sebagai zihar, kerana zihar hanya berlaku antara suami dan isteri sahaja.
Sekian. Wallahu a'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan