Rabu, 5 Jun 2013

PERMOHONAN KEMASUKAN KE UiTM SESI AKADEMIK 2 2013/2014 (Permohonan UITM Intake Second November, Disember / Penerapan / Profesional)

PERMOHONAN KEMASUKAN KE UiTM
SESI AKADEMIK 2 2013/2014

Permohonan kemasukan ke UiTM bagi sesi Disember adalah melalui aplikasi elektronik UiTM.  Diuruskan sepenuhnya oleh Bahagian Pengambilan Pelajar, UiTM yang diiklankan pada bulan Julai/ Ogos setiap  tahun melalui laman http://www.online.uitm.edu.my/

Adalah dimaklumkan bahawa, permohonan kemasukan ke UiTM Sesi Akademik 2 2013/2014 TELAH dibuka... Click Read More>>

Pemohon yang berminat dikehendaki melayari http://online.uitm.edu.my/ untuk mendapatkan maklumat lanjut, sebelum membuat permohonan. 

*****UPDATE

Permohonan Online ke Program Diploma/Asasi Undang-Undang/Sarjana Muda Sains (Kepujian) Senibina Sesi Akademik 2 2013/2014 telah dibuka mulai 1 JULAI 2013 JAM 10 PAGI hinga 18 OGOS 2013. 

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon BUMIPUTERA WARGANEGARA MALAYSIA yang berkelayakan (LEPASAN SPM, PRA-DIPLOMA) untuk mengikuti Program di Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Pemohon dikehendaki melayari http://online.uitm.edu.my/ untuk mendapatkan maklumat lanjut, sebelum membuat permohonan.

Pemohon dikehendaki membeli no. slip melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) bermula 1 Julai  2013 (Isnin) dengan menggunakan nombor kad pengenalan pemohon (bukan wakil) melalui cawangan BSN/Mesin ATM/MyBSN/SMS Banking. (no. Slip yang dibeli sebelum 1 Julai  2013 adalah TIDAK SAH untuk permohonan ini).

Sila nyatakan Peringkat Program (DIPLOMA & ASASI UNDANG-UNDANG/PENERAPAN/ PROFESIONAL) semasa pembelian no. Slip di BSN. Sila pastikan peringkat program yang betul pada slip yang dibeli sebelum meninggalkan kaunter. Sebarang kesilapan pembelian no. slip , tiada pemulangan bayaran.


Permohonan melalui http://online.uitm.edu.my/ bermula 1 Julai  2013 (Isnin).
 Tarikh tutup  permohonan online pada 18 Ogos  2013.

Click here untuk memohon : 


atau terus click here untuk link terus ke borang permohonan
: Bagi Lepasan SPM dan Pra-Diploma UITM atau setaraf -> 



: Bagi pelajar khas yang sedang belajar di UITM sahaja -> 




99 ulasan:

  1. nak kene beli no. pin baru ke?

    BalasPadam
  2. @aida mursyidah : Yea, kena beli no pin baru bila permohonan sudah dibuka nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila boleh semak permohonan second intake ni?

      Padam
    2. salam, nak tnya bila ada intake lagi untuk thn 2014? bila no pin dijual? terima kasih

      Padam
  3. esok dah boleh beli no pin dan buat permohonan ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tunggu sehingga permohonan dibuka. Check laman web Uitm untuk keterangn lanjut.

      Padam
  4. http://pengambilan.uitm.edu.my/
    nak kepastian dari admin , maklumat dlm lmn web di atas nie salah ka ? uitm 2nd intake belum buka lagi ka ? ~mohon bantuan admin sebab saya pening kepala dah nie .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Permohonan telah dibuka hari ni 1 Julai hingga 18 Ogos. Saya dah update entry. Baca dan fahami. Saya juga ada sertakan link permohonan di situ. Harap membantu :)

      Padam
    2. Sekarang ni permohonan masih dibuka lagi ke ?

      Padam
  5. Maaf ganggu. Saya nak tanya pasal pra diploma. Saya perlu beli no pin jugak ka macam mana ya? Saya confuse sangat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yea kena beli no pin baru. :)

      Padam
  6. permohonan ni hanya utk course law / sains senibina je ke? xboleh apply course lain?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yea. Tapi kot2 lah ada perubahan maka check lah dulu kat borang permohonan if ada course tawaran lain selain sarjana muda law / senibina. :)

      Padam
    2. ok thx. nak tanya, tau x mcm mana nk mohon utk politeknik fasa 2 2013??dah kluar ke borang? sebab no pin da dijual. :)

      Padam
  7. Salam admin. saya tak faham dia kata permohonan kemasukan sesi akademik 2 2013/2014 untuk diploma dan asasi undang2, penarapan, profesional. maksudnya kat sini yang diploma tu hanya untuk course undang2 sahaja ke? diploma lain2 bidang tak boleh eh? ke maksud dia diploma semua bidang dan asasi undang2 je. harap bantu ye admin. terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perlu beli no pin lain :)

      Padam
    2. Wasalam. Tawaran untuk diploma adalah ditawarkan utk semua course. Tapi bagi asasi hanyalah asasi undang2. Sebelum nak isi borang tu. Apa kata check dulu course yg ditawarkan ok :)

      Padam
  8. slm admin sya nk tanya permohonan baru utk ke uitm bgi sesi november (2 intake )telah dibuka ke? saya nk ambil diploma ..so kna beli pin baru ye ..bole bgi link utk permohonan bagi 2 intake x.-tq-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check post kat atas. Admin ada sediakan link permohonan.

      Padam
  9. saya nak tanya..untuk masuk ke uitm..antara syaratnye ialah bumiputra kan..baole sy taw perbezaan antara bumiputra dan melayu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check di post http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  10. Ingin bertanya, sekiranya sedang menuntut asasi di sebuah ipta dan bakal tamat pada awal bulan 10 akan datang, adakah layak untuk memohon program sarjana muda sains (kepujiaan) senibina sesi akademik 2?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak boleh. permohonan sarjana muda hanya layak apabila anda sudah menamatkan pengajian.

      Padam
  11. asl saya dh beli no pin kat bsn tpi x boleh apply...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba check btol2 no ic kat slip pin yang dibeli tu. mungkin ada kesilapan kat situ.

      Padam
  12. saya nak tnye..sy gagl dalam permohonan 2013 ari tu..
    sy nk buat rayuan mcm mne?

    BalasPadam
  13. sye terlepas untuk intake ini.....mcm mnew sye na mohon supaya sye bole msuk UITM nie...sila beri pendapat anda...terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. sye btul2 na msuk U nie...

      Padam
    2. mungkin awak boleh buat rayuan lepas result second intake ni keluar.

      Padam
  14. Kalau bukan bumiputera boleh apply tak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. TIDAK BOLEH. Permohonan kemasukan ke UiTM terbuka kepada WARGANEGARA MALAYSIA dan BUMIPUTERA sahaja.

      Padam
  15. bila keputusan untuk admission second intake ni keluar ? bulan disember ke ?
    #harap admin dpt mbntu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. keputusan dijangka keluar pada bulan 9

      Padam
    2. kptsn kluar pd 21 0ct ni..

      Padam
    3. 21 ogos ke ?

      Padam
    4. Check latets post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  16. Nak tanya, bila keputusan untuk sec intake keluar? Terima kasih ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. 23 Ogos 2013.

      Padam
    2. uikss..biar betol 23 OGOS??

      Padam
    3. ogos ke oktober

      Padam
    4. Check latets post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  17. salam, keputusan untuk asasi undang-undang bila keluar admin??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latets post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  18. salam..nk tnya,bila kptsan sec intake keluar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  19. tarikh kemasukan 2nd intake bile ye? dah boleh tau ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  20. Result dia keluar bila ye admin?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  21. Sy nk dftr utk ijazah Sarjana muda bila permohonan yg second intake Nye bukak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Npe saye bli no. Pin bg second intake for degree ta de??? Yg ade cume penerapan/ asasi undang2 dan profesional... Bole admin terang kan... Saya keliru...

      Padam
    2. permohonan telah dibuka bermula 31 September hingga 30 Oktober. Click http://online.uitm.edu.my/index.cfm

      Padam
  22. nur iman naquielah10 September 2013 9:10 PTG

    assalamualaikum. second intakebg diploma business mnagement dh buka ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. diploma tu sekali dalam form permohonan second intake uitm.

      Padam
  23. saya nak mohon untuk ijazah sarjana muda bagi ambilan disember ada tak?kalau ada bila buka??mohon balas

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada. check http://online.uitm.edu.my/index.cfm
      PERMOHONAN KEMASUKAN SESI AKADEMIK 2 2013/2014 BAGI PROGRAM SARJANA MUDA/ PENERAPAN/ PROFESIONAL/ PLK/ SS BOLEH DIBUKA MULAI 2.30 PETANG 30 SEPTEMBER HINGGA 31 OKTOBER 2013

      Padam
  24. Sy nak tnya ad x ambilan disember nanti or januari2014 bgi lepasan stpm untk program ijazah?? Tlong bgitau jap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada. check http://online.uitm.edu.my/index.cfm
      PERMOHONAN KEMASUKAN SESI AKADEMIK 2 2013/2014 BAGI PROGRAM SARJANA MUDA/ PENERAPAN/ PROFESIONAL/ PLK/ SS BOLEH DIBUKA MULAI 2.30 PETANG 30 SEPTEMBER HINGGA 31 OKTOBER 2013

      Padam
  25. salam..soalan saya sama macam saudara/ri @tanpa nama tur..tlong jwab..ples..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  26. Saya pernah ke UiTM Shah Alam untuk bertanya maklumat lebih lanjut berkenaan kemasukan UiTM. Saya diberitahu keputusan kemasukan uitm yg dimohon online akan keluar pada 21 October 2013. Tq.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pengambilan ijazah bg disember ni bile bole mohon??? Perlu bli no. Pin lg ke???

      Padam
    2. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Berkenaan permhonan ijazah sarjana muda. boleh terus check http://online.uitm.edu.my/index.cfm
      PERMOHONAN KEMASUKAN SESI AKADEMIK 2 2013/2014 BAGI PROGRAM SARJANA MUDA/ PENERAPAN/ PROFESIONAL/ PLK/ SS TELAH DIBUKA MULAI 2.30 PETANG 30 SEPTEMBER HINGGA 31 OKTOBER 2013

      Padam
  27. Hi . May i know when the result for the second intake will come out ? Hope admin for this page can reply asap . Thanks :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  28. salam..boleh sy tahu tarikh sebenar keputusan second intake?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  29. salam sy nak tanya kemungkinan kan uitm nak terima tak kalau bi lulus je? sy takut lah sebab sy tunggu uitm je nih. sy sedih n konfius sekarang. bole tlg?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  30. salam..second intake kemasukan uitm adalah pada bulan november atau disember? dan second intake ni adalah untuk yang mohon diploma kan? bukan pra diploma? kan? *please balas secepat mungkin huhu*

    BalasPadam
    Balasan
    1. Permohonan adalah untuk november. tapi selalunya pendaftaran bulan disember. Both. Ada diploma, ada pra diploma.

      Padam
  31. bile tarikh kemasukan utk 2nd intake.?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  32. saya bekas pelajar asasi sians uitm yang gagal menamatkan pengajian dan memohon kemasukan uitm menggunakan result spm semula.Boleh saya tahu bila keputusan akan dikeluarkan??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
  33. assalammualaikum, sya nk tnye.. bila ye result 2nd intake ni kluar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Check latest post blog ni atau terus direct ke http://upsrpmrspmstpmtips.blogspot.com/2013/10/sesi-soal-jawab.html . segala pertanyaan jawapan anda mungkin akan terjawap di sini. :)

      Padam
    2. Admin ni keje kat bahagian pegambilan pelajar uitm ker ?confim ke tarikh nii..

      Padam
  34. Admin , kalau dah dapat tawaran politeknik masih dapatkah saya tawaran uitm ?

    BalasPadam
  35. sye lupa nk buat salinan lain utk surat temuduga uitm, ad cara lain tak utk sye dpt kn salinan surat tersebut, surat temuduga untuk sains sukan, kemasukan disember
    sye cuba utk dpt kn semula di laman web uitm, tp xde, mgkn dah terlambat, ada cara lain tak ?

    BalasPadam
  36. assalamualaikum, sya nk tny..sya dh habis apply utk dploma 2nd intake. sya nak kena hantar salinan surat beranak, spm, pengesahan majikan, dgn wang pos RM12.00 tu ke?sekarang atau msa daftar nanti? nie link dia http://www.online.uitm.edu.my/ined/DIPLOMA/index.cfm
    tolong laa sya x paham nie

    BalasPadam
  37. assalmualaikum, saya nak tanya mcm na check keputusan kemasukan ke uitm sesi akademik 2 2013/2014...bleh x membantu sya

    BalasPadam
  38. Salam..nk tnye..klau dlu prnh dismiss d uitm uyk buat dploma..gune spm...klau ambil stpm gune rsult stpm utk smbg di uitm dh mmg x blh kn.??

    BalasPadam
  39. As salam, nak tanya permohonan ke UITM intake 2014/2015 menggunakan no pin UPU atau ada no pin khas utk UITM. Mohon pencerahan dari tuan/puan yg bijaksana. Jzzk

    BalasPadam
  40. cm na nak open surat tawaran eh ?? dah cuba buka url yg diberi tp tak dpat juga ....

    BalasPadam
  41. assalamualaikm admin,,,saya terlepas permohonan intake 2014/2015..utk pengambilan second intake kan,,adakah kita kena beli no pin upu or no pin khas uitm je??please admin saya betul2 berminat nak masuk uitm sebab dulu saya dapat borang MDAB,,tetapi hilang...tolong reply secepat mungin admin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau mdab x perlukan no pin..hanya menggunakan borang. :) lbih baik dtg pda hari ekspo uitm.dan pastikan semua borang2 sudah diisi dgn lengkap

      Padam
  42. Assalamualaikum admin . .sy nak tnya . sy pelajar Lepasan SPM 2013 . sy t'lepas permohonan intake 2014/2015 . utk second intake, perlukah kita kena beli no pin upu baru or guna no pin khas uitm je???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena Beli Pin baru Mieza :) Khas Untuk Uitm Jee . Contact hafiz kat wechat ye . Afie96 . ada hal sikit :)

      Padam
  43. Admin nak Tanya .. 2nd intake utk pngambilan bln 9 ni DA bukak belum?? Uitm punye

    BalasPadam
  44. kalau pelajar ipts nak ke uitm boleh tak???spm/setaraf

    BalasPadam
  45. bilakah keputusan kemasukan bagi diploma untuk second intake diumumkan?

    BalasPadam
  46. salam admin..nak tanya..saya dah terima tawaran diploma untuk second intake tapi saya belum print surat tawaran..dan baru2 ni saya ingin print surat tawaran tapi saya tidak dapat mungkin sudah tamat tempoh kot.. bilakah saya dapat print surat tawaran tu?? Dan masih valid ke surat tawaran tu?? Harap admin dapat balas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalam,nk semak status permohonan second intake kat mane ye?? boleh share link tak

      Padam
  47. salam.. saya adalah lepasan matrikulasi dan saya mahu apply digree ke uitm.. kemasukkan mac tahun hadapan? atau ade intake yg terdekat yg boleh sy apply..

    BalasPadam
  48. Assalamualaikum, sy lepasan akhir diploma, ingin sy tanyakan, kalau apply penerapan kita tersalah isi result spm, adakah ia effect dlm proses penerapan ke uitm?

    BalasPadam